Teleskop

Gelin gelin toplanın, Bakın yıldızlara, Teleskop’la Yıldızlar daha yakın…
Seçin seçin sizin olsun, Te te tele Teleskop’la, Yıldızlar daha yakın…
Teleskop, Teleskop, Te te tele Teleskop, Teleskop Teleskop

Teleskop 1997

  • 30.10.1997 Teleskop – 2 Bölüm (Kanal D)
  • 27.10.2011 Teleskop – Frekans 1 Bölüm (CNNTürk)
  • 04.10.2011 Teleskop – 4 Bölüm (TRT)

TELESKOP 1

İyi geceler değerli seyirciler. Biraz sonra Türkiye Televizyonlarından ilk kez izleyeceğiniz bir hafif müzik programı başlayacak...
14 Şubat 1982

İZZET: İyi geceler değerli seyirciler. Biraz sonra Türkiye Televizyonlarından ilk kez izleyeceğiniz bir hafif müzik programı başlayacak. İki bölümden oluşuyor bu program. Hafif Batı Müziği ve Türk Hafif Müziği

NİLGÜN: Türk Hafif Müziği bölümü bestecilerimiz, şarkı sözü yazarlarımız, düzenleyicilerimiz, müzisyenlerimiz ve bunları seslendiren sanatçılardan oluşuyor…

İZZET: Hafif Batı Müziği bölümü ise görsel sanatların çeşitli türlerinden vereceğimiz örnekler eşliğinde sunulacak ki bunlar arasında bir koreografımızın modern dansları, bir stilistin mankenler eşliğinde moda çalışmaları, bir ressamın resimleri ve bir fotoğrafçının fotoğrafları yer alacak.

NİLGÜN: Bu yer alacak çalışmaların sahipleri yaratıcılıklarını ortaya koyduklarına göre, onları yıldızlarla simgeleyelim. Yıldızlarımıza da programa adını verdiğimiz Teleskopumuzla daha da yakından bakalım istiyoruz. Bu arada sizlerden bir de ricamız olacak.

İZZET: Önümüzdeki yıllarda yapılması düşünülen bu türdeki müzik programlarına ışık tutmak amacıyla sizlerin de katılması ile daha da renklenecek bir beğeni formu hazırladık. Ayda bir pazar akşamları TRT 3’te 18:00-19:00 arası, Televizyon da da bu saatte, aynı parçalardan oluşan ve aynı isimde yayınlanan Teleskop adlı programı dinleyecek ve izleyeceksiniz.

NİLGÜN: Sizlerden ricamız program bitiminde en beğendiğiniz üç yıldızı işaretlemeniz ve neden bunları seçtiğiniz hakkında kısaca açıklamada bulunmanız. Daha sonra da bu anketin altına adınızı-soyadınızı, yazmanızı, cinsiyetinizi ve mesleğinizi belirtmenizi rica ediyoruz. Böylece TRT 3 dinleyicileri müzik açısından, Televizyon izleyicileri de müzik ve görüntü açısından programı izlerken, bizde hangi yaş cinsiyet ve meslek gruplarının ne tarzdaki çalışmalardan hoşlandıkları hakkında bir araştırma yapmış olacağız.

İZZET: Tekrar ediyoruz. Bu araştırma sadece ileride yapılması düşünülen hafif müzik programları için düzenlenmiştir ve bir kez daha hatırlatıyoruz, en beğendiğiniz üç yıldızı işaretlerken lütfen neden bu üç yıldızı seçtiğiniz hakkında kısaca açıklamada bulunun. Şimdiden göstereceğiniz ilgiye teşekkürler ve tüm sanatçılara başarılar.

NİLGÜN: Bu arada bize göndereceğiniz beğeni formları için adresimizi de söyleyeyim. Teleskop İstanbul Televizyonu Ortaköy İstanbul. Tekrar ediyorum. Teleskop İstanbul Televizyonu Ortaköy İstanbul.

İZZET: Ve işte Mazhar Fuat Özkan’ın müziğiyle, Turgut Berkes’in resimleri ile Teleskop başlıyor.

TELESKOP 2

Değerli seyirciler bildiğiniz gibi Teleskop iki türün karıştığı bir hafif müzik programı.

07 Mart 1982

İZZET: İyi geceler değerli seyirciler… Geçtiğimiz hafta İsviçre’de Montreux’de düzenlenen Altın Gül Festivaline TRT sizlerin beğenileri ile derlediğimiz Teleskop’la katılmıştı…

NİLGÜN: Bildiğiniz gibi bundan önceki yayınladığımız Teleskop programlarında sizlere beğeni formları sunmuştuk. Sizlerden gelen bu formlar Teleskop’un yıldızlarını oluşturdu.

İZZET: İşte Rose D’Or De Montreux, Montreux’nün Altın Gül’e katılan Teleskop’un yıldızları…

NİLGÜN: Neco.

İZZET: Stilist Vural Gökçaylı.

NİLGÜN: Barış Manço ve grubu Kurtalan Ekspres.

İZZET: Grafiker ressam Reha Yalnızcık.

NİLGÜN: Koreograf Sait Sökmen, Dansçılar: Seyyal Taner, Haldun Yedican.

İZZET: Nur Yoldaş.

NİLGÜN: Fotoğraf sanatçısı Sami Güner.

İZZET: Doğan Canku.

NİLGÜN: Çivi Resimleriyle Bilge Kandemir.

İZZET: Nükhet Duru.

NİLGÜN: Koreograf Aysun Aslan ve İstanbul Devlet Balesi Sanatçıları.

TELESKOP 3

İyi geceler değerli seyirciler. Türkiye televizyonlarından üçüncü kez izleyeceğiniz Teleskop programına başlamadan önce ilk iki program için gösterdiğiniz ilgiye pek çok teşekkürler.

04 Nisan 1982

İZZET: İyi geceler değerli seyirciler. Türkiye televizyonlarından üçüncü kez izleyeceğiniz Teleskop programına başlamadan önce ilk iki program için gösterdiğiniz ilgiye pek çok teşekkürler.

NİLGÜN: Gerçekten gönderdiğiniz mektuplar bizler için son derece yararlı oluyor. Önümüzdeki ay ilk üç programla ilgili açıklamalarda bulunacağız.

İZZET: Sizlere en sağlıklı biçimde açıklamalarda bulunmak için ricamız yine aynı. Şu anda izlemekte olduğunuz beğeni formunu program bitiminde bize göndermenizi istiyoruz.

NİLGÜN: Daha önceki programlarda belirtiğimiz gibi en beğendiniz üç yıldızı işaretleyip neden bunları seçtiğiniz hakkında kısaca açıklamada bulunarak adınızı, soyadınızı, yaşınızı ve mesleğinizi yazmanız bizim için yeterli. Göstereceğiniz ilgiye şimdiden teşekkürler.

İZZET: Ve işte Turgut Berkes’in resimleri Mazhar Fuat Özkan’ın müziğiyle Teleskop başlıyor.

TELESKOP 4

İyi geceler değerli seyirciler...Geçtiğimiz hafta İsviçre’de Montreux'de düzenlenen Altın Gül Festivaline TRT sizlerin beğenileri ile derlediğimiz Teleskop'la katılmıştı…

23 Mayıs 1982

İZZET: İyi geceler değerli seyirciler… Geçtiğimiz hafta İsviçre’de Montreux’de düzenlenen Altın Gül Festivaline TRT sizlerin beğenileri ile derlediğimiz Teleskop’la katılmıştı…

NİLGÜN: Bildiğiniz gibi bundan önceki yayınladığımız Teleskop programlarında sizlere beğeni formları sunmuştuk. Sizlerden gelen bu formlar Teleskop’un yıldızlarını oluşturdu.

İZZET: İşte Rose D’Or De Montreux, Montreux’nün Altın Gül’e katılan Teleskop’un yıldızları…

NİLGÜN: Neco.

İZZET: Stilist Vural Gökçaylı.

NİLGÜN: Barış Manço ve grubu Kurtalan Ekspres.

İZZET: Grafiker ressam Reha Yalnızcık.

NİLGÜN: Koreograf Sait Sökmen, Dansçılar: Seyyal Taner, Haldun Yedican.

İZZET: Nur Yoldaş.

NİLGÜN: Fotoğraf sanatçısı Sami Güner.

İZZET: Doğan Canku.

NİLGÜN: Çivi Resimleriyle Bilge Kandemir.

İZZET: Nükhet Duru.

NİLGÜN: Koreograf Aysun Aslan ve İstanbul Devlet Balesi Sanatçıları.

İZZET: 31 Ayrı Televizyon kuruluşunun katıldığı Montreux Altın Gül Festivalinde Teleskop program içeriği ve teknik açıdan oldukça beğeni topladı. Altın Gül’ün sahibi ise gerçekten çok başarılı bir müzik-dans programıyla katılan İngiltere’nin Central Independent Television prodüksiyonuna verildi…

NİLGÜN: 22 inci Altın Gül Yarışmasında ilk kez jüri üyelerinin oy üstünlüğü ile birinci seçtikleri bu yapımın adı Dizzy Feet.

İZZET: (Dizzy Feet Kepşını üzerine) Şu anda Londra sahnelerinde Song and Dance adlı müzikal bale de ne denli güçlü bir dans sanatçısı olduğunu yine ispatlı. Yah Wayne Sleep’inde yer aldığı Dizzy Feet’den kısa bir bölüm sunarken British Independent Televizyonunu bir kez daha kutluyoruz.

TELESKOP 5

İyi geceler değerli seyirciler... Bu hafta sizlerin beğenileri ile derlediğimiz Teleskop'la karşınızdayız…

07 Şubat 1982

İZZET: 1982 yılında İsviçre’de Montreux’de düzenlenen Altın Gül Festivaline TRT sizlerin beğenileri ile derlediğimiz Teleskop’la katılmıştı… Bildiğiniz gibi bundan önceki yayınladığımız Teleskop programlarında sizlere beğeni formları sunmuştuk. Sizlerden gelen bu formlar Teleskop’un yıldızlarını oluşturdu. Program içeriği açısından çok beğenilen bu programı kesintisiz olarak izleyebilirsiniz.

TELESKOP 6

New York açık hava konserinde Paul Simon And Art Garfunkel

14 Şubat 1982

İZZET: İyi geceler sayın seyirciler. Bu ay Teleskopla iki kez geleceğiz karşınıza. Bunlardan ilkinde yani bu gece müzik dünyasının en sevilen ikililerinden biri yer alacak. İkincisi yani 31 Ekim gecesi Türk hafif müziğinden örnekler sunarken şarkıcılarımız ve topluluklarımızı izleyeceksiniz. Hafif batı müziği bölümünde ise ressam Atilla Toz, fotoğraf sanatçısı Şakir Eczacıbaşı, koreograf Aysun Aslan ve stilist Ayşe Kısakürek eserlerini sergileyecekler. 31 Ekim’de yayınlayacağımız Teleskop ile ilgili bazı görüntüleri programın kapanışına bırakalım ve bu gecenin yıldızlarına bakalım. Paul Simon ve Art Garfunkel. 1966 ile 1970 yılları arasında altın devrini yaşayan müzik dünyasının en başarılı vokal topluluklarından biri olan Simon & Garfunkel’ın tanışmaları ve birlikte çalışmaları bundan 25 yıl öncesine dayanıyor. Her ikisi de 1941 doğumlu ve New York’lu. Arkadaşlıkları taa ortaokuldan beri sürüyor. Ama yaşamlarında zaman zaman bazı kopmalar, dolayısı ile solo çalışmaları olmuş. İlk plaklarını lise 2’de yapmışlar. O sıralarda kendilerine verdikleri isimde oldukça ilginç. Sevilen çizgi film kahramanları Tom & Jerry adını kullanmışlar. Yaptıkları parçanın ismi ise Hey School Girl. Aynı yıl yani 1957’de Dick Clark’s American Bandstand ile ilk kez televizyona çıkmışlar. Folk popun bu başarılı temsilcilerini müzik dünyasına tanıtıp sevdiren ve zirveye çıkaran albümleri ise 1966-67 yılları arasında gerçekleşmiş; The Sound Of Silence. 2 milyonun üstünde satan bu albüme adını veren The Sound Of Silence’ın kendilerine ayırdığımız bölümün sonunda sunacağız. Bu arada Simon ve Garfunkel’ın şimdiye dek çıkarttıkları plaklarının kopyalarının 20 milyonun üstünde yanlış duymadınız 20 milyonun üstünde olduğunu hatırlatalım. O denli sevilen ikilide başarı payının büyük bir bölümünü Paul Simon alıyor. Simon seslendirdikleri yapıtların sözlerini yazıyor, müziklerini besteliyor. Art Garfunkel’da o güzel sesi ile bu parçalara gereken rengi veriyor. İkilinin hemen hemen her çıkarttıkları albüm en iyi satan plaklar arasında yer aldı ve ödüller getirdi. 1966’da The Sound Of Silence, 1967’de Parsley, Sage, Rosemary And Thyme, 1968’de Bookends, 1969’da Wednesday Morning 3 A.M., 1970’te Bridge Over Troubled Water örnek olarak gösterebiliriz. 1971 yılında ayrılıp solo çalışmalar yapan bu ünlü ikili müzik dünyasında adından yine söz ettirdi. Özellikle Paul Simon bu gece izleyeceğiniz parçalarıyla pek çok beğenildi. Art Garfunkel ise Paul Simon’dan kopunca bir süre müzikal filmlerde roller aldı. Daha sonra Angel Clare albümüyle beğeni topladı. Halen birbirlerinden ayrı olmalarına karşın zaman zaman verdikleri konserlerle yine bir araya gelen bu ikili sizlere biraz sonra en sevilen parçalarından bir demet sunacaklar ki; bunlar arasında Mrs. Robinson, Homeward Bound, America, Me And Julio Down By The Schoolyard, Still Crazy After All These Years, Slip Slidin’ Away, Bridge Over Trouble Water, The Boxer ve The Sound Of Silence var. Ve New York açık hava konserinde Paul Simon And Art Garfunkel.

Teleskop 06

14.02.1982

Paul Simon & Art Garfunkel Central Park Newyork Konseri

  • Mrs. Robinson
  • Homeward Bound
  • America
  • Me And Julio Down By The Schoolyard
  • Still Crazy After All These Years
  • Late In The Evening
  • Bridge Over Troubled Water
  • Fifty Ways To Leave Your Lover
  • The Boxer
  • The Sound Of Silence

Daha önceden defalarca yayınlanmış bu programı telif hakkından dolayı yayınlayamıyoruz. Dinletip, izlettiğimiz parçaların listeside yukarıdadır.

TELESKOP 7

Değerli seyirciler bildiğiniz gibi Teleskop iki türün karıştığı bir hafif müzik programı. Pop, folk, soul, rock ve jazz türünden örnekler dinletirken bunları görsel sanatlar eşliğinde çalışanların eserleriyle sergiliyoruz.

31 Ekim 1982

İZZET: Games People Play. Müzik dünyasının en beğenilen topluluklarından Alan Parsons Project’in bu sevilen parçasını İstanbul Devlet Balesi sanatçılarından Aysun Aslan hazırlayıp sergiledi. Alan Parsons Project’in son albümü Eye In The Sky’dan seçtiğimiz Sirius Teleskop’un sonunda yine bir görüntü müziği olarak sunulacak. Bu arada 3 Ekim gecesi izlediğiniz Paul Simon ve Art Garfunkel’in New York’ta Central Park’ta verdiği açık hava konseri için o denli beğeni ve istek mektupları aldık ki; bizde Teleskop’ta bu ünlü ikiliye bir kez daha yer verirken hepinize merhaba diyor en içten dileklerimizle iyi geceler, iyi eğlenceler diliyoruz.

TELESKOP 8

İyi geceler sayın seyirciler. "Çoban Yıldızı" Teleskopu 1975 Türkiye Eurovision Şarkı Yarışmasının tanıtıcı müziği olan bu güzel parçayla açıyoruz...

28 Kasım 1982

İZZET: İyi geceler sayın seyirciler. Çoban Yıldızı Teleskopu 1975 Türkiye Eurovision Şarkı Yarışmasının tanıtıcı müziği olan bu güzel parçayla açarken Türk işleme sanatını geliştirip yayma amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1945 yılında kurulan İstanbul Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsünün çalışmalarını izliyoruz ilk olarak. Ülkemizde sayıları altıya çıkarılan olgunlaşma enstitüleri günden güne geliştirdikleri Türk işlemelerini dünya çapında değer kazanmasına neden olmuş, moda aleminde tesirini göstermiştir. Sabır ve maharetli parmakların meydana getirdiği bu değerli çalışmalar pek çok yabancı devlet başkanlarının ve sanatseverlerin arşivlerini süslemektedir. Eski el sanatlarını günümüze uygulayan ve yaşatan İstanbul Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsünün bu eserlerini mankenlerimizden Merih Akalın, Sema German, Yıldız Arhan, Füsun Öztaş, Nilgün Dizdar, Neşe Erbek ve Yonca Avcıoğlu sergiliyorlar.

TELESKOP 9

İyi geceler sayın seyirciler. Grammy Ödüllerinin dağıtıldığı New York Radio City binasının önünü dolduran bu kalabalık genç bir şarkıcıyı alkışlıyordu Irene Cara. Bizde bu ay ki Teleskopu Irene Cara ile açıyoruz.

26 Aralık 1982

TELESKOP 10

İyi geceler sayın seyirciler. Biraz sonra izleyeceğiniz Teleskop iki bölümden oluşuyor...

23 Ocak 1983

İZZET: İyi geceler sayın seyirciler. Biraz sonra izleyeceğiniz Teleskop iki bölümden oluşuyor. İlkinde 1982 yılında yayınladığımız programlarda yer alan koreograflarımız, ressamlarımız, fotoğrafçılarımız, Türk hafif müziği sanatçılarımız ve moda stilistlerimizin yaptığı çalışmalardan örnekler sunacağız sizlere. Bu arada geçen yıl yayınladığımız programımıza gösterdiğiniz yakın ilgi için pek çok teşekkür ediyoruz. İkinci bölümde ise Paul McCartney ve topluluğu Wings, Hiroshima topluluğu eşliğinde ressam Mina Sanver, Weather Report eşliğinde fotoğrafçı Ömer Orhun, parodilerde Uğur, Necati ikilisi, Fikret Kızılok, Sezen Aksu, İstanbul Devlet Balesi sizlerle birlikte olacak. Ve işte Mazhar, Fuat, Özkan’ın müziği Oktay Oranan’ın kelebekleriyle Teleskopla yine geliyoruz karşınıza.

TELESKOP 1

Tam 10 yıl. Son Teleskop tam 10 yıl önce ekranlara gelmişti ve Teleskop 10 yıl sonra yeniden karşınızda.
21 Şubat 1993

İZZET: Tam 10 yıl. Son Teleskop tam 10 yıl önce ekranlara gelmişti ve Teleskop 10 yıl sonra yeniden karşınızda. Pırıl pırıl, dinamik ve özgün. Bildiğiniz gibi Teleskop benzerlerine öncülük etmiş ülkemizin ilk renkli televizyon programı, yeni Teleskop taptaze bir lezzetle geliyor. Taze ama birikimi ve ilkeleriyle klasik. Neler var Teleskopta? Elbette müzik, öncelikle müzik. Sesi, sözü özgün, kendi besteci ve söz yazarlarımızı öne çıkartacak müzik ve sanatın öbür dalları da Teleskopun objektifinden geçerek sizlere ulaşacak. Dans sanatından, fotoğraf, resim, iç mimari, tasarım, tiyatro, sinema, edebiyat, sanata dek kıpır kıpır bir yelpaze ile karşınızda olacağız. Tümünde özgün yaratının kıvanç renkleriyle, tümünde kalitede ödün vermeksizin sanatın diri ve kalıcı tadıyla. Bir de yeşil filtre taktık Teleskopa bu kez. Çevrecilik böylesi bir programda bir küçük dokunuşta olsa kaçınılmaz geldi bize. Tabii tadımdık tadıyla ve lezzetiyle şöyle Geçerken Uğradık köşemizden de söz etmek gerekiyor. Geçerken Uğradık’ı adından çağrışımlarına bırakıyoruz ve artık sözcükleri toplayıp şöyle bir kaldırıyoruz, şimdi Teleskop vaktidir.